Predstavenie fimy

Zelená župa ako inšpirácia v podnikaní študentov SOŠ OaS v Novom Meste nad Váhom

 

Začiatok školského roka! Konečne! My, študenti 3. ročníka obchodnej akadémie na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Novom Meste nad Váhom sme dočkali a po vzore našich veľmi úspešných starších spolužiakov sme si založili svoju študentskú firmu. Všetko sa do deje vďaka neziskovej organizácie Junior Achievement Slovenko na hodinách predmetu aplikovaná ekonómia. Študentská firma Šibalky simuluje akciovú spoločnosť. Tak ako v reálnej, aj v našej firme prechádzame všetkými krokmi podnikania od založenia, plánovania činnosti, cez marketingový prieskum trhu, vlastnú činnosť, vedenie účtovníctva až po likvidáciu firmy a rozdelenie zisku na záver podnikania.

Jediné, čo sme na začiatku našej podnikateľskej cesty vedeli bolo, že by sme radi išli ekologickou cestou. Inšpiráciou nám bol projekt TSK Zelená župa, ktorý si kladie za cieľ znížiť svoju ekologickú stopu. Sme mladí ľudia, ktorým záleží na životnom prostredí a neradi vidíme plytvanie prírodnými zdrojmi a veľmi radi sa pridáme k projektu Zelená župa.  

Naša spolužiačka sa pohybuje v prostredí salaša a často nám rozpráva o ovečkách, o starostlivosti o  ne. Spomínala, že ovce sa musia strihať dva krát do roka. To samo o sebe nie je problém. Problém nastáva v momente, keď chcú chovatelia ostrihanú ovčiu vlnu predať. Nie je ju komu predávať a ak áno, vykupuje sa za smiešne nízku sumu, ktorá nepokrýva ani náklady na ostrihanie ovce. Končí tak často v skladoch alebo na skládkach. Je klasifikovaná ako toxický odpad a musí sa likvidovať v kafilérii. Tak sme začali rozmýšľať, ako ovčiu vlnu spracovávať, ako ju pretvoriť na niečo, čo ľudia budú používať často a čo by im v ideálnom prípade pomohlo žiť ekologickejšie. Nápad na seba nenechal dlho čakať. Začali sme vyrábať loptičky do sušičky zo 100% ovčej vlny. Produkt je ručne vyrábaný, plstený suchou metódou. Tá je ekologickejšia oproti mokrej metóde, pretože pri mokrej sa spotrebuje obrovské množstvo vody.

Našli sme niečo, čo pomôže obom stranám. Chovatelia budú mať odbyt pre ostrihanú vlnu a zákazník získa viacero benefitov. Loptičky do sušičky nasávajú zbytkovú vlhkosť z bielizne, čo skracuje sušiaci proces. Tým sa znižuje spotreba elektrickej energie o 15 až 30% v závislosti od zvoleného programu sušenia. Sú antimikotické a antialergické, čiže vhodné aj pre ľudí, ktorí majú citlivú pokožku, trpia alergiami alebo pre malé deti. A neradi používate aviváž? Stačí nakvapkať pár kvapiek prírodnej silice na naše Šibalky a bielizeň Vám bude po sušení krásne voňať. Okrem toho sa bielizeň menej krčí a je mäkšia. Sú takmer nezničiteľné a vydržia viac ako 1000 cyklov sušenia. Postupne sme zaradili do nášho výrobného programu aj ekologické vône do skríň, áut alebo kancelárií. Ide o plstenú guličku na ktorú nakvapkáte silicu alebo parfémovanú kompozíciu a vložíte do skrine. Sú personalizované a vieme Vám vyplstit vzor na želanie.

Prvé úspechy sme zaznamenali na Mestskom trhíku, ktorého sme mali možnosť sa zúčastniť. Posmelení pozitívnymi ohlasmi sme sa prihlásili do medzinárodnej súťaže Veľtrh podniakteľských talentov v Hradci Králove. Vo veľkej konkurencii sme obstáli. Náš podnikateľský nápad, spôsob prezentácie a predaja, estetické prevedenie stánku porota ocenila a získali sme 3. miesto v súťaži o najlepší stánok a 2. miesto v najcennejšej kategórii najlepšia študentská JA firma. Tento úspech nás veľmi potešil a presvedčil, že ak sa niečomu venujete s odhodlaním, húževnatosťou a vytrvalosťou, úspech sa dostaví. V súčasnosti sa pripravujeme na hlavnú súťaž – Veľtrh podnikateľských talentov, ktorý sa bude konať 16. apríla v obchodnom dome Mlyny v Bratislave, ďalej sa zapojím do unikátneho medzinárodného projektu realizovaného v sieti JA Europe s podporou NN Group s názvom Social Innovation Relay. Drže nám palce!

Sme len na začiatku našej cesty svetom podnikania. Čaká nás ešte veľa výziev, ale už teraz môžeme povedať, že sme pripravení!

 

Tím Šibalky š.f.